Utbildningsinsatser med syfte att säkerställa en trygg och säker arbetsmiljö. Deltagarnas förmåga att upptäcka, värdera och hantera risker i sin yrkesutövning ökar med hjälp av insikter om egen förmåga, sårbarhet och begränsningar i kombination med kunskap om hot, våld och konflikter.

hot och våld

Risken att behöva hantera hot, våld och konflikter förekommer i många branscher och yrkesroller där människor interagerar med varandra. Hot- och våldsutbildning bidrar till det systematiska säkerhetsarbetet och syftar till att skapa trygga medarbetare och en säker arbetsmiljö, för alla.

Utmanande möten kan snabbt eskalera till en osalig röra av attityder, tolkningar och beteenden. Kanske är situationen på väg till något man varken kan, vill eller är beredd att hantera?

Det går ofta att agera på ett sätt som förhindrar en destruktiv händelseutveckling, minskar våld och reducerar en eskalerande konflikt. Det handlar ofta om att ta rätt beslut, och det snabbt, trots att informationen är bristfällig.

För det krävs kunskap, verktyg och mental förberedelse.

Vad får du göra? Vad kan du göra? Vad bör du göra? 

Efter denna utbildning kommer deltagarna veta mer om vilka åtgärder som kan vidtas innan, under och efter en hotfull situation. Utbildningen skapar också förståelse för människans sårbarhet, begränsningar och styrkor kopplat till stressreaktioner.

CHECKLISTA

  • Har vi uppdaterade styrdokument som alla känner till och följer?

  • Är uppdrag, mandat och förväntningar tydliga?

  • Har våra medarbetare rätt kunskap för att utföra sina arbetsuppgifter på ett säkert sätt?

  • Har våra medarbetare planerat inför, och övat/repeterat situationer som är utmanande kopplat till hot, våld och konflikt?

  • Har chefer och anställda liknande attityd och värderingar gällande säkerhetsarbetet? Finns det en gemensam säkerhetskultur?

SATS SportSclub 〰️ Kriminalvården 〰️ Stockholms stad 〰️ Totalförsvarets plikt- och prövningsverk 〰️ Region Stockholm 〰️ Yrkeshögskoleförbundet 〰️ Sveriges Allmännytta 〰️ Region Skåne 〰️ PEAB 〰️ Sollentuna kommun 〰️ Vätterhem 〰️

SATS SportSclub 〰️ Kriminalvården 〰️ Stockholms stad 〰️ Totalförsvarets plikt- och prövningsverk 〰️ Region Stockholm 〰️ Yrkeshögskoleförbundet 〰️ Sveriges Allmännytta 〰️ Region Skåne 〰️ PEAB 〰️ Sollentuna kommun 〰️ Vätterhem 〰️

upplägg

Innehållet anpassas till kundens förutsättningar, utmaningar och behov:

GRUNDUTBILDNING med bland annat teori om hot och våld, säkerhetsarbete och riskhantering.

WORKSHOP med fokus på verksamhetens nuvarande utmaningar med utgångspunkt i incidenter.

ÖVNING t ex i att planera säker yrkesutövning eller att genomföra ett utmanande samtal.

DIGITALT UTBILDNINGSVERKTYG för att bibehålla en gemensam hög nivå och för att kunna repetera och fördjupa kunskapen.

FRÅGOR OCH SVAR

VAD INNEHÅLLER UTBILDNINGEN?

Alla utbildningsinsatser anpassas till kundens behov och fokuserar på att ge tydliga verktyg, t ex riskanalys och riskhantering, konfliktkunskap och våldsteori, säkerhetsmedvetenhet, styrdokument och nödvärnsrätt.

Till vilken verksamhet riktar sig utbildningen?

En utbildning i hot och våld är aktuell för alla yrkesgrupper men den är särskilt nödvändig för verksamheter där hot, våld och konflikt är fenomen man behöver förhålla sig till i sin yrkesutövning.

Vem är ansvarig för säkerheten på arbetsplatsen?

Arbetsplatser ska utformas och utrustas för att förebygga risken för hot och våld så långt det är möjligt. Det gäller alla arbetsplatser. Huvudansvaret för att förebygga risker ligger på arbetsgivaren. Särskilda säkerhetsrutiner ska finnas, hållas aktuella och följas upp fortlöpande. Rutinerna ska vara kända av alla arbetstagare som kan bli berörda av riskerna. Arbetstagarna ska ha tillräcklig utbildning för att kunna utföra arbetet säkert och med tillfredsställande trygghet. En hot- och våldsutbildning tydliggör de ansvar som åligger både arbetsgivare och arbetstagare i arbetet för en trygg och säker arbetsmiljö.